Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης που έλαβε χώρα στη πόλη μας 25-27 Νοεμβρίου στο Βιόπολις  στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και να ανταλλάξουν απόψεις για τις νέες προκλήσεις στην ιατρική πράξη της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Το ANIMUS Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας αποτέλεσε αρωγό σε αυτή τη προσπάθεια τόσο όσο ως χορηγός όσο και επιστημονικά καθώς  η επιστημονική ομάδα  έδωσε το παρόν με πλήθος προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων και workshop.  Πιο αναλυτικά με προφορικές ανακοινώσεις συμμετείχαν:

  • Αθανάσιος Τσιβγούλης, Επιστημονικός Διευθυντής ΚΑΑ & Συντονιστής Ιατρικού Έργου, « Aισθητική Ιατρική Αποκατάσταση»
  • Μαριάννα Φραγκάκη, Επιστημονική Διευθύντρια ΚΑΑ , « Αποκατάσταση του βαρέως πάσχοντα ασθενής μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ»
  • Δήμητρα Μαλάκου, Φυσίατρος ΚΑΑ,  «Ορθοπαιδική συννοσηρότητα σε ασθενείς μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο»
  • Δημήτρης Τιβικέλης, Διευθύνων Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΚΑΑ, «Προκλήσεις κατά τη νοσηλεία ασθενών Covid στο ΚΑΑ»
  • Ηλίας Τσαπαρέγκας, Φυσικοθεραπευτής ΚΑΑ, «Η ρομποτική θεραπεία με LOKOMAT σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και τα αποτελέσματα της». Η παρουσίαση θα γίνει από τον κ. Τσακμάκη, Φυσικοθεραπευτή ΚΑΑ.
  • Έλενα Μπουντίνα, Υπεύθυνη Εργοθεραπείας ΚΑΑ, «LUNA EMG ρομποτική αποκατάσταση»
  • Γεωργία Τζέλη, Υπεύθυνη Λογοθεραπείας ΚΑΑ, «Η συμβολή των σύγχρονων μεθόδων της ηλεκτροδιέγερσης (NMES) και της νευρομυϊκής περίδεσης (Taping) στην αποκατάσταση των διαταραχών κατάποσης»

Στo πλαίσιo του συνεδρίου διενεργήθηκε επίσης κλινικό φροντιστήριο για τεχνικές έγχυσης αλλαντοτοξινης από τον Kαθηγητή Aνατομίας κο Μάρκο Σγαντζο και τον Eπιστημονικό  Διευθυντή του ΚΑΑ ΑΝΙΜUS  κο Αθανάσιο Τσιβγουλη. Το πρακτικό μέρος του φροντιστηρίου διενεργήθη στο ΚΑΑ με ενεργό συμμετοχή 15 ιατρών φυσιάτρων και νευρολόγων οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους θεραπευτικούς χώρους με επίδειξη των υπερσύγχρονων ρομποτικών μηχανημάτων αποκατάστασης που διαθέτει το ΚΑΑ. Λόγω της επιτυχίας του φροντιστηρίου και της  υψηλής ζήτησης η ΕΕΦΙΑΠ προγραμματίζει τη διενέργεια κύκλου αντίστοιχων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του ΚΑΑ ΑΝΙΜUS  στις αρχές του νέου έτους.

Την ίδια ημέρα  ο κ. Τσιβγούλης πραγματοποίησε  Δορυφορική Διάλεξη με θέμα:  «Η Βοτουλινική τοξίνη Α στην αντιμετώπιση της εστιακής σπαστικότητας σε ασθενείς με κρανιοεγκεφαλική κάκωση (ΚΕΚ)»

Τέλος με αναρτημένες ανακοινώσεις συμμετείχαν:

  • Δήμητρα Μαλάκου, Φυσίατρος ΚΑΑ, «Εφαρμογή  προλοθεραπείας σε οστεοαρθρίτιδα  γόνατος σε ασθενή με  ημιπληγία»
  • Κέλλυ Καραβαγγέλη, Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονική Υπεύθυνη  ΣΥΔ, «Ο ρόλος του κοινωνικού  λειτουργού στο  ΚΑΑ σε σχέση  με  την οργάνωση του ηλεκτρονικού εισηγητικού φακέλου παροχών αναπηρίας με σκοπό την πιστοποίηση αναπηρίας»
  • Γιώργος Μανάκης, Υδροθεραπευτής ΚΑΑ, «Μπορεί η επίδοση στην κλίμακα  αξιολόγησης  της  λειτουργικότητας του κάτω άκρου (LEFS)  να  προβλεφθεί  από ανάλυση της  κάθετης δύναμης αντίδρασης  του εδάφους κατά τη διάρκεια δοκιμασίας  SIT-TO-STAND σε άτομα τρίτης ηλικίας μετά από κάταγμα ισχίου;»
  • Δήμητρα Καραλή, Υδροθεραπευτρια ΚΑΑ, «Διαχείριση λεμφοιδήματος άνω άκρου μέσω  αποσυμφορητικής θεραπείας – Παρουσίαση κλινικού περιστατικού»
  • Ειρήνη Κουκουράβα, Αναστασία Σεκλειζιώτη, Ζωή Μπαλαντέ, Ψυχολόγοι ΚΑΑ, «Στοχευμένες ψυχολογικές παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας  ζωής των ασθενών με κάκωση νωτιαίου μυελού»