Η Τέχνη στην Αποκατάσταση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η  6η Διεπιστημονική Ημερίδα «Η Τέχνη στην Αποκατάσταση» από τις Δρυάδες Εν Πλώ σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας  ANIMUS. Την ημερίδα προλόγισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας  κ. Κ. Γουργουλιάνης ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου ANIMUS κ. Ιωάννης Νταβέλης  και η Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΑΑ κα. Μαριάννα Φραγκάκη.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τη κα. Καραπαναγιώτη –Χορογράφος (Ομ. Χορού Δρυάδες Εν Πλώ)- Εκπαιδευτικός- Χοροθεραπεύτρια εξωτ. Συνεργάτης ANIMUS- D.D Tutor, κα. Βαρσαμοπούλου MSc, Νευροψυχολόγος- Εικαστική Θεραπεύτρια- Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, κα. Ευαγγέλου, Μουσικοθεραπεύτρια, Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών , Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, Μουσικοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας της Αμυμώνης  και ο κ. Κρασανάκης, Ψυχίατρος- Δραματοθεραπευτής-Διδάσκων ΕΚΠΑ, επιστημονικός υπεύθυνος Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ.

Μετά το θεωρητικό μέρος ακολούθησαν workshop από τους εισηγητές με σκοπό την ανάδειξη της έννοιας της  επαφής με τον ασθενή και την εναλλακτική προσέγγισή του μέσα από βιωματικές δράσεις. Τα εργαστήρια ενθουσίασαν το κοινό αφού είχαν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την δραματοθεραπεία, την μουσικοθεραπεία, την  εικαστική θεραπεία και  την  χοροθεραπεία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΚΑΑ , από το 2014, έχει εντάξει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ασθενών τη χοροθεραπεία ως εναλλακτική μορφή θεραπείας σε συνεργασία με την χορογράφο κα. Καραπαναγιώτη.  Κατά τη διάρκεια της τετραετούς μας συνεργασίας, ομάδες ασθενών συμμετείχαν σε πληθώρα εκδηλώσεων και φεστιβάλ αποσπώντας πολλές διακρίσεις και βραβεία. Η χοροθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο έκφρασης. Ο χορός από κοινού μέσα σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον συμβάλλει στην «αποκατάσταση» της κίνησης αλλά και την έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων, προσφέροντας σημαντική διέξοδο από δυσάρεστες εμπειρίες.

Καθ όλη τη διάρκεια της ημερίδας το Τμήμα Διατροφής του ΚΑΑ προσέφερε  καφέ και αναψυκτικά καθώς και γεύμα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.