Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο επιστημονικό-εκπαιδευτικό μάθημα με θέμα « Long  Covid Syndrome: Προκλήσεις στην αποκατάσταση» στο αμφιθέατρο του ΚΑΑ ANIMUS.

Στο πλαίσιο μιας σειράς διαδραστικών μαθημάτων που θα λαμβάνουν χώρα μία φορά το μήνα η επιστημονική ομάδα του Κέντρου αποτελούμενη από ιατρούς, νοσηλευτές & θεραπευτές θέτει ζητήματα και απαντά σε προκλήσεις των νέων ιατρικών δεδομένων.

Η κα. Ζιώγα, ιατρός Ειδικός Παθολόγος, πραγματοποίησε παρουσίαση -case study ασθενή με σύνδρομο Long Covid εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ιατρική ομάδα. Η ίδια δήλωσε “είναι γεγονός οτι η νόσος covid19 έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τους τελευταίους μήνες δίνεται μεγάλη έμφαση από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα στην έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων που παραπέμπουν στη διάγνωση του λεγόμενου “long covid syndrome”. Ενός συνδρόμου που εκδηλώνεται με συμπτώματα από το αναπνευστικό και πολλά άλλα συστήματα (πχ καρδιαγγειακό, πεπτικό, νευρικό κ.α.), έναν έως κ τρεις μήνες μετά τη νόσηση από κορωνοιο και η έγκαιρη θεραπεία του όποιου μπορεί να προλάβει την εξέλιξη του κ να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αν και το σύνθημα μας θα είναι πάντοτε ο “εμβολιασμός έναντι του κορωνοιου σώζει ζωές”, επειδή ακόμη κ οι εμβολιασμένοι μπορεί τελικά να νοσήσουν (ως επι το πλείστον ελαφρά) πλέον προτρέπουμε κάθε  ασθενή που νόσησε (κ ιδίως εκείνους που νόσησαν βαριά κ χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο) να μην διστάσουν να απευθυνθούν στον γιατρό τους εάν ταλαιπωρούνται από συμπτώματα (πχ βήχα, δύσπνοια, κόπωση, αίσθημα παλμών, θόλωση σκέψης, ανοσμία κα) εβδομάδες μετά την νόσηση  από κορωνοιο. Η διερεύνηση κ η έγκαιρη θεραπευτική τους αντιμετώπιση είναι καθοριστικής σημασίας στην εξέλιξη τους.”

Στη συνέχεια η κα. Δ. Μαλάκου, ιατρός φυσιάτρος-SFEBPMR, ανέπτυξε διεξοδικά το πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθήσε ο συγκεκριμένος ασθενής ώστε να καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να βαδίσει ανεξάρτητα και να επανέλθει στην καθημερινότητα του με απόλυτη επιτυχία.   Στόχος της ομάδα αποκατάστασης είναι η άμεση, εξατομικευμένη και εντατική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της μυοπάθειας  long covid syndrome, ιδίως της κόπωσης  και της μυϊκής αδυναμίας άνω κάτω άκρων ώστε να επανέλθει ο ασθενής στην πρότερη κατάσταση του το συντομότερο χρονικό διάστημα. Συνήθως πρόγραμμα αποκατάστασης κι ενδυνάμωσης χρειάζονται  ασθενείς μετα από νοσηλεία σε ΜΕΘ , διασωλήνωση  ή παρατεταμένη νοσηση από λοίμωξη Covid με ή χωρίς  συνοδά προβλήματα υγείας. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα  αποκατάστασης του ΚΑΑ Animus  προσπαθεί κι επιδιώκει  να βρίσκεται δίπλα στον ασθενή  από την πρώτη στιγμή με συνεδρίες φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας,  εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης, υδροκινησιοθεραπείας,  συνεδριών ρομποτικών μηχανήματων για   άνω- κάτω άκρα κι οπωσδήποτε  διεπιστημονικής ιατρικο-νοσηλευτικής  φροντίδας και παρακολούθησης.

Την εκδήλωση  συντόνισε ο  Επιστημονικός Διευθυντής & Συντονιστής Ιατρικού Έργου ΚΑΑ ΑΝΙΜUS, κ. Α. Τσιβγούλης ο οποίος ανέφερε « Με τη σημερινή εκπαιδευτική εκδήλωση ξεκινά μια σειρά διεπιστημονικών  μαθημάτων που θα πραγματοποιούνται σε τακτική βάση στο αμφιθέατρο του ΚΑΑ. Στόχος μας η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού μας σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των ασθενών μας. Η παρουσίαση ενδιαφερόντων επιστημονικά περιστατικών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι με αφορμή τη συνάντηση αυτή η ιατρική ομάδα αποχαιρέτισε τη κα. Τσιρέβελου, ιατρό,  η οποία ολοκλήρωσε το έργο της και τη προσφορά της στο ΚΑΑ.

https://www.formedia.gr/2022/06/03/animus-kaa-long-covid-syndrome-prokliseis-stin-apokatastasi/