Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο το Thessaly Science Festival ( 11-13 Οκτωβρίου, Μύλος του Παππά, Λάρισα ).
Tο πρώτο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciCo-Επιστήμη Επικοινωνία. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2014 με την επωνυμία Athens Science Festival σε συνεργασία με άλλους φορείς και σταδιακά καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός της πόλης, ένα πολιτιστικό δρώμενο που αφορά όχι μόνο την Eπιστήμη αλλά και την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Τέχνη.
Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιδίωξε και κατέφερε να φέρει το πολιτιστικό αυτό γεγονός στους πολίτες της κεντρικής Ελλάδας και ταυτόχρονα να γιορτάσει μαζί τους την επέτειο της δημιουργίας του. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί ένα από τα νεότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα. Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός κόμβος καινοτομίας και έρευνας της χώρας με καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κεντρικής Ελλάδας και τη διαμόρφωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων της.
Η δημιουργική του πορεία αναδεικνύει όλες τις αξίες που πρεσβεύει το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, και γι’αυτό αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση το γεγονός ότι η διεξαγωγή του πρώτου Thessaly Science Festival συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 30 χρόνια δημιουργίας του.
Το Thessaly Science Festival φιλοδοξεί να αναδείξει στους πολίτες την άρρηκτη σύνδεσή της επιστήμης και της τεχνολογίας με την καθημερινή ζωή. Επιμέρους στόχοι του Φεστιβάλ είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, να προσφέρει απαντήσεις σε πολύπλοκα επιστημονικά ζητήματα, να εμπνεύσει και να δημιουργήσει νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και φυσικά να εμψυχώσει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Thessaly Science Festival φιλοδοξεί να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.
Κατά τη διάρκεια της διαδραστικής έκθεσης το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ANIMUS σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα παρουσιάσουν ένα σύστημα που αποτελείται από ένα δυναμοδάπεδο διαστάσεων 40cm Χ 60cm Χ 15cm και μία συγχρονισμένη κάμερα η οποία θα δείχνει την εικόνα του ανθρώπου από μπροστά και την δύναμη αντίδρασης του εδάφους. Ο συμμετέχων θα προσπαθεί ώστε η δύναμη αντίδρασης του εδάφους να περνά πολύ κοντά από το γόνατο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση προκαλείται άσκοπη επιβάρυνση (η οποία μέσω των πολλών επαναλήψεων μπορεί προκαλέσει Τραυματισμό. Σε κάθε δοκιμή που θα πραγματοποιείται ο χρήστης θα μαθαίνει πως να τοποθετεί το σώμα του και το γόνατο του ώστε να ελαχιστοποιείται η άσκοπη επιβάρυνση.
Σας περιμένουμε όλους!