Μια πολύ πετυχημένη δράση διοργανώθηκε από το ΚΑΑ ANIMUS στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σχολείου Τερψιθέας με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η διοργάνωση της δράσης αποτέλεσε πρωτοβουλία της θεραπευτικής ομάδας του ΚΑΑ, πρωτοπορώντας για ακόμη μία φορά, συνδυάζοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις με την ολιστική προσέγγιση της αποκατάστασης εντάσσοντας σε αυτή πλέον και τον αθλητισμό.  Νοσηλευόμενοι και εξωτερικοί ασθενείς καθώς και  πρώην ασθενείς του ΚΑΑ, που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα αποκατάστασης, μαζί με τους αθλητές και τους θεραπευτές  είχαν την δυνατότητα  δοκιμής-προσομοίωσης στα παραολυμπιακά αθλήματα του μπάσκετ, τέννις και πινγκ πονγκ με αμαξίδιο. Ειδικά αγωνιστικά αμαξίδια, μπάλες μπάσκετ, φιλέ και τραπέζι πινγκ πονγκ  γέμισαν το γήπεδο και η αρχική διστακτικότητα των συμμετεχόντων χάρη στη παρακίνηση αθλητών και θεραπευτών παρακάμφθηκε και έδωσε τη θέση της, στην δράση, στη θέληση και στην ελπίδα.

Αρωγοί της προσπάθειας αυτής ήταν δύο προσκεκλημένοι ενεργοί αθλητές με αναπηρία ο παραολυμπιονίκης κος Μπάμπης Βαρυτιμίδης, αθλητής μπάσκετ και κος Τάσος Κουρδής,  αθλητής στο άλμα εις μήκος, καθώς και ο πρώην αθλητής ραγμπι και ping pong  κος Φάνης Παπαδημητρίου. Η θεραπευτική ομάδα του ANIMUS είχε τη τύχη να έχει συμβάλλει στην αποκατάστασή τους όταν αυτό χρειάστηκε και τώρα πια είναι  περήφανη τόσο για τις αθλητικές τους επιδόσεις όσο και για την προθυμία τους να συμμετέχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης για θέματα αναπηρίας. Η θετική τους ανταπόκριση κάθε φορά είναι συγκινητική. Χωρίς δισταγμό και  κομπλεξισμούς στηρίζουν όλες τις προσπάθειες που γίνονται είτε από ιδιωτική είτε από δημόσια πρωτοβουλία δίνοντας το παρόν και προσφέρουν απλόχερα  τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Επίσης το δικό τους μήνυμα για τη δράση αυτή απέστειλαν  με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο κος Κατοπόδης Κώστας, αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο  του Παναθηναϊκού, επίσης πρώην ασθενής του KAA και ο αρχηγός της ομάδας κος Μαρτσάκης Χρήστος.

Κατά τη διάρκεια της δράσης οι αθλητές,  πέραν των οδηγιών των αθλημάτων και τη βοήθεια στους ασθενείς, είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν  με τους συμμετέχοντες συζητώντας για τη προσφορά του αθλητισμού στην αποκατάσταση και στην κοινωνική επανένταξη, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Συχνά η αναπηρία παρουσιάζεται ως εμπόδιο για τη  συμμετοχή σε κάποιο άθλημα και τα ποσοστά συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια μέσω έρευνας/ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρία ξεκινούν μια αθλητική δραστηριότητα.

Ο αθλητισμός στην αποκατάσταση φαίνεται να συμβάλλει θετικά αφού ενσωματώνει τα οφέλη της σωματικής άσκησης ( ενίσχυση δύναμης, ισορροπίας κ.α)  και παράλληλα ενισχύει την ψυχική υγεία  (μείωση στρες και συμπτωμάτων κατάθλιψης κ.α) αποτελώντας  κίνητρο επανένταξης, αυτοπεποίθησης και διασκέδασης. Ο ασθενής βιώνει μία νέα πραγματικότητα, συνήθως δύσκολη και μελαγχολική, στην οποία καλείται να προσαρμοστεί. Η ενασχόληση με κάποιο άθλημα μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό  στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και των θετικών συναισθημάτων , στη βελτίωση της αυτοεικόνας , στην κοινωνική επανένταξη και στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η θεραπευτική  ομάδα του κέντρου ήδη από τον Σεπτέμβριο έχει εντάξει τον αθλητισμό στην  ολιστική προσέγγιση που υιοθετεί για την αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη των ασθενών. Ειδικότερα, ασθενείς που βρίσκονται προς την ολοκλήρωση του προγράμματος τους  έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης, δοκιμής, και γιατί όχι ένταξης σε κάποιο άθλημα. Μέσω της καθιέρωσης μηνιαίου προγράμματος αθλητικών δραστηριοτήτων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ΚΑΑ ή/και μέσω επισκέψεων σε συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους ανάλογα με το άθλημα-στόχο που προσαρμόζεται στις δυνατότητες του ασθενή, επιτυγχάνεται η πρώτη επαφή του με τον αθλητισμό και με όλα όσα αυτός συμβολίζει.

Χρέος λοιπόν της θεραπευτικής ομάδας είναι να κατευθύνει σωστά και να ανοίγει δρόμους εκεί που φαίνεται ότι δεν υπάρχουν…γιατί υπάρχουν και είναι γεμάτοι δράση και ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συμβολή τους στη δράση αυτή θα θέλαμε να εκφράσουμε στην Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Τερψιθέας  κα. Πιτσίλκα για τη παραχώρηση του χώρου και στην εταιρεία WHEEL για την παραχώρηση των αμαξιδίων.

Ειρήνη Κουκουράβα

Ψυχολόγος

Υπεύθυνη Δράσεων ΚΑΑ

Μπορείτε να δείτε εδώ δημοσιεύσεις της δράσης:

https://www.formedia.gr/2022/12/03/animths/

https://wheel.gr/%ce%b7-wheel-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b1-animus/