• Υδροθεραπεία - Θεραπευτικές πισίνες ANIMUS
  • Υδροθεραπεία - Θεραπευτικές πισίνες ANIMUS
  • Υδροθεραπεία - Θεραπευτικές πισίνες ANIMUS

Η υδροθεραπεία, σαν μια φυσική μέθοδος αποκατάστασης, έχει ξεπεράσει με επιτυχία την άτεγκτη δοκιμασία του χρόνου και στο διάβα των αιώνων τα θεραπευτικά της αποτελέσματα έχουν τεκμηριωθεί.

Με την εκτέλεση ασκήσεων μέσα στο νερό, ειδικά σχεδιασμένων για την αποκατάσταση ποικίλων παθήσεων (μυοσκελετικών, ορθοπεδικών, ρευματολογικών, νευρολογικών, καρδιαγγειακών, αναπνευστικών), συμβάλλει στην ταχύτερη κινητοποίηση, την εκπαίδευση βάδισης και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ασθενή.

Η θεραπευτική δράση του νερού βασίζεται στις εξής αρχές και ιδιότητές του:

  • τη θερμοκρασία
  • την υδροστατική πίεση
  • την άνωση
  • την αντίσταση
  • τη χημική δράση του νερού

Με την άνωση, διευκολύνεται η βάδιση και η κίνηση των επιμέρους μελών του σώματος, ιδιαίτερα σε καταστάσεις με μυϊκή αδυναμία και ατροφία, με την μικρότερη δυνατή φόρτιση των αρθρώσεων, ενώ ταυτόχρονα η αντίσταση του νερού κατά την υδροκινησιοθεραπεία, βοηθά στην ενδυνάμωση των χαλαρών και ατροφικών μυών. Η αυξημένη θερμοκρασία του νερού βοηθάει αποτελεσματικά στη χαλάρωση-διαχείριση της σπαστικότητας, στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της κίνησης.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης ANIMUS λειτουργούν  τρεις καινοτόμες, θερμαινόμενες, θεραπευτικές πισίνες. Ο ειδικός σχεδιασμός τους, σε συνδυασμό με τον κατάλληλο εξοπλισμό (ηλεκτρικό ανυψωτή – γερανάκι, συσκευές στήριξης και αντίστασης, σύστημα υδρομασάζ) καθιστά τη χρήση τους εύκολη και ασφαλή, ανεξάρτητα από την πάθηση και την ηλικία.

Το ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον της πισίνας εξασφαλίζει την άριστη συνεργασία μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή, η οποία είναι το κλειδί για μια πετυχημένη αποκατάσταση.

Η ομάδα αποκατάστασης προσαρμόζει το πρόγραμμα της υδροθεραπείας σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

HALLIWICK

Αποτελεί θεραπευτική μέθοδο εκμάθησης κολύμβησης . Στηρίζεται στο πρόγραμμα των 10 σημείων του James McMillan. Σταδιακά πραγματοποιείται μια διαδικασία ανάπτυξης μέσω πνευματικής προσαρμογής (ευελιξία σε ποικίλα περιβάλλοντα), ισορροπίας ελέγχου ( αλλαγή μέσα στο νερό με ελεγχόμενο τρόπο) και κίνηση (εκτέλεση δραστηριοτήτων με αποτελεσματικότητα που οδηγεί σε ανεξαρτησία στο νερό ).

Υδροθεραπεία - Θεραπευτικές πισίνες ANIMUS

Η παρεχόµενη σωστή υποστήριξη από τον εκπαιδευτή επιτρέπει στον κολυμβητή να αποκτήσει εμπειρίες κίνησης που ίσως να µην έχει δοκιμάσει στο έδαφος. Αφού επιτευχθεί η αρχική νοητική προσαρμογή στο νερό και μαθευτούν οι αρχές του ελέγχου της ισορροπίας, οι κολυμβητές φτάνουν σε ένα επίπεδο που είναι προετοιµασµένοι να απεξαρτηθούν από την επαφή του εκπαιδευτή. 

 

BAD RAGGAZ RING METHOD

Η μέθοδος Bad Ragaz Ring (BRRM) αποτελεί μέθοδο υδροθεραπείας η οποία βασίζεται  στην ιδιοδεκτική νευρομυϊκή διευκόλυνση (PNF) . Η εφαρμογή της μεθόδου αφορά ενήλικες με μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα .Μέσα στο νερό εκτελούνται ασκήσεις ενίσχυσης και κινητοποίησης που υποστηρίζονται από θεραπευτές, ενώ ο ασθενής βρίσκεται οριζόντια στο νερό, με στήριξη που παρέχεται από δακτυλίους ή πλωτήρες γύρω από το λαιμό, τους βραχίονες, τη λεκάνη και τα πόδια.

 

WATSU

Πρόκειται για παθητική μέθοδο υδροθεραπείας  η όποια έχει βάση το siatsu, όπως  υποδηλώνει και   το όνομα της,  water-siatsu. Συνδυάζει το  siatsu με το νερό, δηλαδή ήπιες διατάσεις, κινητοποίηση αρθρώσεων και βαθιά χαλάρωση, καθώς ο θεραπευόμενος κινείται απαλά και επιπλέει σε θερμό νερό.

Αυτή η τεχνική αποκατάστασης είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε ανθρώπους που αναρρώνουν από τραυματισμούς, σε πάσχοντες από ινομυαλγία, καθώς και σε άτομα με έντονους μυίκους σπασμούς και σπαστικότητα.
 

AI-CHI

Χρησιμοποιεί τεχνικές αναπνοής με προοδευτική αύξηση αντίστασης στο νερό για να χαλαρώσει και να ενισχύσει το σώμα, με βάση τα στοιχεία του qigong και Tai chi. Χαρακτηριστικά, ο Ai Chi ασκείται στο νερό με βάθος ώμων στις ομαδικές τάξεις, στις συνεδρίες θεραπείας one-on-one ή μεμονωμένα. Αρχικά, το Ai Chi επικεντρώνεται σε βαθιά αναπνευστικά μοτίβα. Οι απλές τεχνικές αναπνοής στη συνέχεια συνδυάζονται με απαλή κίνηση σε μια εξέλιξη από τα ανώτερα άκρα, τον κορμό, τα κάτω άκρα και τέλος στην εμπλοκή του πλήρους κορμού, με βαθμιαία στένωση της βάσης στήριξης.
 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ