Το τμήμα Κλινικής Διατροφής αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ομάδας αποκατάστασης και της θεραπευτικής διαδικασίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη της θρεπτικής αποκατάστασης του ασθενούς.
Το τμήμα είναι υπεύθυνο για:
- Τη διατροφική υποστήριξη και αποκατάσταση των ασθενών.
- Την διατροφική συμβουλευτική στους νοσηλευόμενους και σε όσους παρακολουθούνται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.
- Τις επιστημονικές, οργανωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
- Την επίβλεψη και την εποπτεία όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα της διατροφής από την προμήθεια μέχρι την κατανάλωση.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Κατά την εισαγωγή του ασθενή, το διατροφικό πρόγραμμα προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες, βασιζόμενο στο ατομικό ιατρικό ιστορικό και την εκτίμηση θρέψης, πάντα σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα του ΚΑΑ.
Η διατροφική υποστήριξη αφορά :
- Την εκτίμηση θρέψης και την ανίχνευση διατροφικού κινδύνου των ασθενών.
- Τη διατροφική υποστήριξη και τη διαμόρφωση σχημάτων ελεύθερης ή ειδικής διαιτητικής αγωγής, πάντα σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς.
- Την παρακολούθηση και αξιολόγηση σωματομετρικών ή αιματολογικών τιμών.
- Την εκπαίδευση, την πληροφόρηση και τη σύνταξη οδηγιών / προγραμμάτων σε θέματα διατροφικής θεραπείας. Σε νοσήματα που χρήζουν ειδικής διαιτητικής αγωγής, π.χ. Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπέρταση, Υποθρεψία, Παχυσαρκία, Στεφανιαία Νόσο, Πεπτικά προβλήματα, Νεφρική Ανεπάρκεια, Αναπνευστικά νοσήματα, Λιπώδη Διήθηση Ήπατος, Εντερική σίτιση, Κοιλιοκάκη, κλπ.
- Την αξιολόγηση επάρκειας λήψης θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής. Σε διαφορετική περίπτωση, χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής των καλύτερων εταιρειών της αγοράς. Πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό και τον ασθενή/συνοδό.
- Τη συμμετοχή στην ομάδα υποστήριξης θρέψης για τη διαμόρφωση σχημάτων εντερικής σίτισης ασθενών. Δίνοντας και τη δυνατότητα εκπαίδευσης για την προετοιμασία και χορήγησή τους.
Στόχος η καταπολέμηση του υποσιτισμού και της δυσθρεψίας, η αντιμετώπιση προβλημάτων που απορρέουν από την παχυσαρκία ή από την ανεπαρκή ποσοτικά ή και ποιοτικά διατροφική κάλυψη και η διατροφική εκπαίδευση των ασθενών/συνοδών.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Στο πλαίσιο του Τμήματος Κλινικής Διατροφής λειτουργεί καθημερινά και το Εξωτερικό Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής. Το γραφείο του Τμήματος βρίσκεται στο υπόγειο του Β’ κτηρίου.
Λειτουργεί ως τακτικό εξωτερικό ιατρείο καθημερινά, από τις 10:00πμ έως τις 12:00πμ, κατόπιν ραντεβού, μέσω της γραμματείας της ημερήσιας νοσηλείας.
Υπάρχει και η δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω τηλεφωνικού ή ηλεκτρονικού δικτύου.
Δίνεται έμφαση στη διαμόρφωση σχημάτων ελεύθερης ή ειδικής διαιτητικής αγωγής και η διατροφική υποστήριξη των ασθενών που επισκέπτονται το «Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής» του κέντρου.
Για την επίτευξη όλων των διατροφικών στόχων των κλινικών διατροφολόγων είναι απαραίτητη η άμεση και η καθημερινή συνεργασία με τους χώρους παρασκευής των γευμάτων.
Οι διατροφολόγοι εμπλέκονται καθημερινά σε θέματα που αφορούν :
- Την οργάνωση της λειτουργίας του τμήματος Διατροφής.
- Την εκτέλεση των καθημερινών εξατομικευμένων διατροφικών οδηγιών για όλους τους ασθενείς.
- Τη συνεχή επιμόρφωση των εργαζόμενων στο τμήμα σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους.
- Τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων, που αφορούν στην εφαρμογή κανόνων υγιεινής στους χώρους εστίασης και διαχείρισης τροφίμων.
- Την οργάνωση των υπηρεσιών προμήθειας, διαχείρισης και αποθήκευσης των τροφίμων και άλλων υπηρεσιών.
Οι χώροι παρασκευής και προετοιμασίας των γευμάτων αποτελούνται από δύο ξεχωριστά τμήματα, τα μαγειρεία και τη μεριδοποίηση.
Στα μαγειρεία:
- Γίνεται η παραγωγή όλων των ειδών των τροφίμων με φρέσκα υλικά της καλύτερης ποιότητας. Με τη δυνατότητα παρασκευής γευμάτων που έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις
- Υπάρχει η αποθήκη όπου αποθηκεύονται όλες οι Α΄ ύλες σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων.
- Υπάρχει ειδικό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με τα εντερικά γεύματα.
Στη μεριδοποίηση:
- Γίνεται η προετοιμασία των δίσκων όλων των γευμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες των διαιτολόγων.
- Κατά τη διανομή οι τραπεζοκόμες εξυπηρετούν όλους τους ασθενείς σε ότι χρειάζεται και σχετίζεται με το φαγητό.
Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χώροι είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι, όπως και οι εμπλεκόμενοι είναι άριστα εκπαιδευμένοι, για να τηρούν τα πρότυπα iso 22000:2005. Οι ασθενείς είναι μία ευπαθής ομάδα και η λειτουργία του τμήματος σέβεται πάνω από όλα την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων που τους παρέχονται. Αναλυτικότερα για την πιστοποίηση μπορείτε να δείτε εδώ.