Ο Όμιλος ANIMUS A.E. πρωτοπόρος στον τομέα της υγείας, καλείται να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη κατάσταση όχι μόνο για τα εγχώρια, αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα. Με την εμπειρία και τη γνώση του ιατρονοσηλευτικού μας προσωπικού έχουμε λάβει, από την πρώτη κιόλας στιγμή αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης, μέτρα πρόληψης και προστασίας τόσο για το προσωπικό μας, αλλά και κατ’ επέκταση για τους ασθενείς μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Με γνώμονα τις αξίες μας που είναι η ενημέρωση, η πρόληψη, η οργάνωση και ο προγραμματισμός προβήκαμε στις παρακάτω ενέργειες πριν καν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην χώρα μας. Πιο αναλυτικά:

 • Στις 25 Φεβρουαρίου συνεκλήθη συνάντηση όλου του προσωπικού από τον Πρόεδρο του Ομίλου με θέμα «… την ετοιμότητα των υγειονομικών μας δομών για την προφύλαξη των ασθενών και του προσωπικού, από τη μάστιγα του κορονοϊού…». Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί το σύνολο του προσωπικού από την Νοσηλεύτρια Ελέγχου Λοιμώξεων και τον Ιατρό Εργασίας για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.
 • Πραγματοποιήθηκε διανομή υλικού για την προφύλαξη του προσωπικού από τις 26 Φεβρουαρίου σε όλα τα μέλη του προσωπικού κατά την είσοδο στην εργασία (μάσκα, απολυμαντικό)
 • Θεσπίσθηκε η θερμομέτρηση του συνόλου των εισερχομένων στο Κέντρο (προσωπικό, συνεργάτες, μεταφορείς)
 • Τέθηκε σε ισχύ η πλήρης κατάργηση του επισκεπτηρίου από τις 2 Μαρτίου (την δεδομένη φάση τα κρούσματα ήταν ακόμα 7 στην χώρα μας και κανένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας) και
 • Η πλήρης κατάργηση της ημερήσιας νοσηλείας από τις 9 Μαρτίου.
 • Ελαχιστοποιήθηκαν των μετακινήσεων του προσωπικού εντός των δομών. Απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ πτερυγών, κυλικείου, τμήματος προμηθειών κτλ.
 • Ειδικά μέτρα παραλαβής ασθενών από άλλη υγειονομική δομή (Νοσοκομεια, Κλινικές, κ.λπ), αυστηρά μέτρα προστασίας πληρώματος ασθενοφόρου (αδιάβροχη ρόμπα, γάντια, μάσκα FPP3, γυαλιά) και στη συνέχεια απολύμανση μετά την κάθε μεταφορά.
 • Δημιουργήθηκε νέο πρωτόκολλο εισαγωγής ασθενών. Κάθε νέα εισαγωγή ασθενούς  στο ΚΑΑ πραγματοποιείται  σε ειδικό χώρο – δωμάτιο, στο οποίο τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας (ειδικές φόρμες, μάσκες, γάντια, γυαλια). Γίνεται λήψη δείγματος για το pcr  test covid – 19 . Με την έκδοση του αρνητικού αποτελέσματος ο ασθενής εισέρχεται σε δωμάτιο ειδικής πτέρυγας όπου παραμένει για 14 μέρες, κάτω από ιατρική επιτήρηση για τυχόν ύποπτα συμπτώματα. Μετά το πέρας του 14ημερου ο ασθενής αλλάζει δωμάτιο και εισέρχεται στους χώρους του υπόλοιπου ΚΑΑ.
 • Κατάργηση της γραμμής του αστικού λεωφορείου. Η μετακίνηση του προσωπικού γίνεται με ιδιόκτητο λεωφορείο του Ομίλου, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ (χρήση μάσκας, και κάλυψη θέσεων στο ½ του συνολικού αριθμού καθισμάτων).
 • Διαχείριση μονίμων συνοδών, με καθημερινή θερμομέτρηση και περιοριστικά μέτρα για την άσκοπη μετακίνησή τους έξω.
 • Ξεκινήσαμε τη δράση #ΜένουμεΔωμάτιο με σκοπό την αποφυγή μετακίνησης των ασθενών και των συνοδών εντός των πτερυγών.
 • Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα #eimastemazi με στόχο να διευκολύνουμε την επικοινωνία των ασθενών με τους συγγενείς τους μέσω βιντεοκλήσεων Viber ή Skype
 • Θεσπίστηκε ορισμένη διαδικασία παραλαβής υλικών και προϊόντων στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η απολύμανσή τους πριν μπουν στις δομές του Κέντρου μας.
 • Υπάρχει άμεση ενημέρωση του συνόλου του προσωπικού σχεδόν σε  καθημερινή βάση, μέσω emails,  σχετικά με νέα επιστημονικά  δεδομένα ή  οδηγίες διαχείρισης τόσο από τον Πρόεδρο, όσο και από το Τμήμα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων και από το Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης.
 • Αναβλήθηκαν οι  προγραμματισμένες εκπαιδευτικές ημερίδες και δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.

Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας  καθώς και όλα τα παραπάνω μέτρα που πρώτοι λάβαμε από τις αρχές Μαρτίου. Είμαστε περήφανοι για τις άμεσες ενέργειες μας και παραμένουμε σταθεροί  στο όραμα και την αποστολή μας.

Τόσο το προσωπικό όσο και οι ασθενείς μας παραμένουν ασφαλείς!